2018-05-24 09:50:19• hírek • Bede Emőke

Nincs pénz buszra? Majd a csendőrség elvisz

Képünk illusztráció.
Képünk illusztráció.

Ha valakit egy ügyben például tanúnak idéznek be, az ember többnyire igyekszik eleget tenni az utasításnak. Előállhat azonban olyan helyzet is, hogy az idézés az ország másik végébe szólít.

Egy-egy ilyen kiruccanás azonban igencsak borsos utazási költséggel járhat, ezért sokan nem riadnak vissza a különféle cselektől sem, hogy megússzák ezt. Hogy miként történik mindez? Nos, a beidézett személy szándékosan nem jelenik meg a bíróság előtt holmi mondvacsinált indokokra hivatkozva, ehelyett inkább megvárja, míg az ítélőszék előállítási határozatot ad ki ellene –számolt be erről Ovidiu Popa csendőrparancsnok egy szerdai sajtótájékoztatón.
 

Ilyenkor a rendőrségnek vagy csendőrségnek a kötelessége, hogy felkutassa és az idézésben megjelölt helyre kísérje az illetőt, akinek ezért egy banit sem kell fizetnie. Épp ezért ez az egyik legtöbb anyagi és emberi erőforrást igénylő kötelessége a szerveknek. Az év első négy hónapjában 84 ilyen eset volt, a megtett kilométerek száma pedig a négyezret is meghaladta már. Az ügyekben 162 csendőr szolgálatára volt szükség, a beidézett személyeket pedig összesen 11 településre kellett eljuttatni. Voltak köztük közelebbi célpontok, például Beszterce, de az is előfordult, hogy egészen Brassóig kellett elfurikázni az illetőt.
 

A tavalyi adatokhoz képest ezek a számok drasztikus növekedést jelentenek, ugyanis mintegy 40 esettel többen jártak el, mint előző évben. A rendőrségnél is hasonló tendencia figyelhető meg, tehát a jelenség nem csak a csendőrséget érinti. Felvetődik hát a kérdés, hogy az ilyen „csalafintaságokat” nem bünteti-e a törvény. Sajtói kérdésre a csendőrparancsnok elmondta, hogy a gyanús ügyeket egy bizottság átvizsgálja, s ha bebizonyosodik, hogy az illető szándékosan nem jelent meg az első alkalommal, csakhogy kihasználja az előállítási határozat adta lehetőséget, akkor komoly büntetéssel kell számolnia.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: